Dnmf og Unio i høring om statsbudsjettet
Dnmf og Unio, representert ved samfunnskontakt og politisk rådgiver Bjørn Thorvaldsen, deltok i dag på en muntlig høring i Stortingets næringskomité i forbindelse med statsbudsjettet for 2025. Thorvaldsen la vekt på behovet for å styrke både den maritime utdanningen og tilskuddsordningen for norske sjøfolk. Les det skriftlige høringssvaret som ble levert til næringskomiteen.
 
Tilskuddsordningen for sjøfolk – økning, men utilstrekkelig
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2025 å øke taket i tilskuddsordningen for sjøfolk, kapittel 909, med 2,5 %. Selv om det er positivt at taket økes noe, er justeringen langt fra tilstrekkelig. Det maksimale beløpet er ikke justert for den prisveksten vi har sett de siste årene, og heller ikke for forventet lønnsvekst i 2025. Derfor er budsjettforslaget fortsatt langt unna løftene i Hurdalsplattformen.

Les det skriftlige høringsinnspillet til næringskomiteen her (JPG, 30KB)

Norsk maritim kompetanse er avgjørende for samfunnssikkerhet
Statsbudsjettet har stort fokus på samfunnssikkerhet og beredskap, med økt finansiering til forsvaret. I denne sammenhengen er det avgjørende å ha norske sjøfolk både i forsvaret og i den sivile flåten. Unio understreker at det er kritisk å sikre nødvendig norsk maritim kompetanse og tilstedeværelse av norske sjøfolk om bord på norskregistrerte skip for å ivareta samfunnssikkerhet, beredskap og landets forsvar.
Les det skriftlige høringsinnspillet til næringskomiteen her (link).
 
Dnmf og Unios krav for en bedre tilskuddsordning
Dnmf og Unio har i mange år fremmet følgende krav: Vi ønsker å styrke tilskuddsordningen, fjerne taket i alle segmenter og etablere en forutsigbar ordning. I tillegg krever vi at innholdet og omfanget av ordningen i større grad lovfestes. Dette vil sikre Norge en fullt ut konkurransedyktig ordning som ivaretar nasjonens kritiske maritime kompetanse.
 
Anmodning om styrking av utdanningsinstitusjoner
Unio og Dnmf mener også at finansieringen av de maritime utdanningsinstitusjonene må styrkes.

Bjørn høring 2024