20.05.2016 
​Administrasjonen i Det norske maskinistforbund har denne uka hatt gleden av å få selskap av våre skole- og studentkontakter. De to er et sjeldent syn i kontorfellesskapet på Maritimt Hus, for Simen Hjellvik og Asbjørn Kaarstad veksler vanligvis mellom å overvåke maskinrommet på hvert sitt passasjerfartøy og besøke lærere og studenter på landets maritime fagskoler.

 Asbjørn og Simen web.jpg

Nå har de imidlertid tatt turen til Oslo for å planlegge høstens aktiviteter. De skal blant annet utarbeide brosjyre rettet mot juniormedlemmer og inngå avtaler med skoler om nye foredrag.

Klar for det meste
- Det er i utgangspunktet ingen grenser for hvilke temaer vi kan snakke om under skolebesøkene, sier Hjellvik, som betjener hurtigbåten Trondhjemsfjord 1 trafikkerer strekningen Trondheim – Brekstad når han ikke jobber for DNMF. Av erfaring vet vi at spørsmål rundt jobbmuligheter, kadettordningen og sertifikater opptar studentene. Han og Kaarstad legger til at skolene gjerne må ta direkte kontakt med dem og foreslå tema for foredragene.

Ønsker lærerne om bord
Nytt av i år er at en representant fra forhandlingsavdelingen i DNMF også vil delta på en del av skolebesøkene.
- Vi ønsker å gjøre lærerne kjent med at DNMF som eneste sjømannsorganisasjon har tariffavtaler med offentlig sektor og dermed forhandlingsrett for lærerne, opplyser Kaastad. Mange lærere i maritime fag har meldt seg inn allerede. Vi mener at det vil være en styrke både for lærerne og DNMF hvis de forener sine krefter hos oss.

Viktigste saker framover
De to maskinsjefene tror de vil få mange spørsmål knyttet til arbeidsledighet, arbeidsliv og vikariater i tiden som kommer.
- Hvis jeg skal komme med ett råd til framtidige maskinoffiserer, så er det at de hele tiden holder seg oppdatert om endringer i regelverket, sier Hjellvik. Det er ikke lett når regelverket er i stadig endring.

De to skole- og studentkontaktene brenner også for å gjøre maskinoffiserenes kompetanse mer kjent blant arbeidsgiverne. På landsiden der mange maskinoffiserer er ansatt på varme- og energigjenvinningsanlegg, vet man lite om hvilke kvalifikasjoner STWC-sertifikatene innebærer.  – Norge anerkjenner kun den akademiske veien til høyere utdanning. Fagskoleutdanningen er dessverre undervurdert, avslutter Hjellvik.

Bilde Asbjørn Kaarstad (2).jpg
Asbjørn Kaarstad i kontrollrommet. Bildet er tatt før de siste stripene kom på plass. Kaarstad jobber nå som maskinsjef på passasjerferga Melderskin i tillegg til å være DNMFs skole- og studentkontakt.

Simen uniform web.jpg
Simen Hjellvik i uniform.