Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation Linksprotest-NIS-forskriften-stortinget-

Vi kjemper for dagens og morgendagens arbeidsplasser til sjøs

23.02.2017
- Ikke selg ut kompetanse til de som byr minst, sa administrerende direktør i DNMF Hege-Merethe Bengtsson da hun talte til de rundt 400 som sto som sild i tønne under markeringen foran Stortinget i 22. februar. Sjømannsorganisasjonenes representanter, medlemmer og allierte var møtt fram for å markere sin motstand mot regjeringens foreslåtte oppmykning av NIS-fartsområdet.

- Regjeringen snakker om omstilling i arbeidslivet, grønt skifte og å skape nye arbeidsplasser i havrommet. Samtidig legger de til rette for at arbeidsplassene går til mannskap fra lavkostland på deres hjemlands lokale arbeidsvilkår. VI SIER NEI! tordnet Bengtsson.

1 web Hege politisk streik foto Vibeke Ekeland Grønn.jpg

Kompetansedumping
Det norske maskinistforbund og sjøfolka fikk full støtte fra Unio-leder Ragnhild. Hun understreket at det ikke nok med flagg og tonnasje for å sikre en sjøfartsnasjon. - Arbeidsplasser skal skapes i denne næringen. Det må være opplagt at det da skal være norske lønn- og arbeidsvilkår! sa hun og anklaget samtidig regjeringen for å undergrave norske vilkår, norske arbeidsplassar, norsk kompetanse med forslaget til endringen i NIS-forskriften.

- Norsk kompetanse blir dumpet. Slik kompetansedumping er en dårlig nasjonal strategi. En risikabel strategi. Som svekker Noreg som sjøfartsnasjon. Som svekker norsk verdiskaping og velferd. Derfor advarer vi. Derfor protesterer vi. Vi står samlet i denne kampen.

Forslaget til regjeringen er ute på på høring med frist 1. mars. Sjømannsorganisasjonenes høringssvar vil bli publisert på DNMFs hjemmeside.

1 web ragnhild Rune IMG_0941.jpg

Hege-Merethe Bengtssons appell

Bildegalleri på fb

Høringsforslaget til ny NIS-forskrift


Presset næringsminister
Mens sjøfolkene protesterte utenfor Stortinget, fikk næringsminister Monica Mæland kjørt seg kraftig under spørretimen inne i Stortingssalen (se opptak under).

- Trykket som regjeringen opplever nå, kommer som en følge av fagforeningenes langvarige arbeid og press på myndighetene for arbeidsplasser og norske lønns- og arbeidsvilkår i norske havområder, mener Bengtsson.

- Vi fortsetter kampen! Frp har så langt sviktet sjøfolka, og vi venter nå spent på om de har politisk mot til å snu i denne saken. Det er ikke for sent!

Videopptak fra debatten på Stortinget

1 web stortinget februar 2017.jpg

1 web Demonstranter politisk streik foto Vibeke Ekeland Grønn.jpg1 web IMG_1073.jpg