Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation Linkscorona-mannskapsbytte-15-mars-2020-råd-fra-dnmf

Covid-19-informasjon: Mannskapsbytte

16.03.2020
​​​​Det har den siste uken og hele helgen vært jobbet fra Dnmf, rederiorganisasjonene og myndigheter for å søke en praktisk løsning på mannskapsbytte under de unntakstilstander som nå råder over store deler av verden. 
Her er rådene vi har per 16. mars. Ny informasjon kommer så fort vi har det.

​(Mannskapsbytte  16.03.20)

Det har i slutten av denne uken og hele helgen vært jobbet fra Dnmf, Rederiorganisasjonene og myndigheter for å søke en praktisk løsning på mannskapsbytte under de unntakstilstander som nå råder over store deler av verden. Det forventes et skriv fra Sjøfartsdirektoratet og Kystverket ila dagen, som da også vil omfatte løsninger for Sjøfolk som bor utenfor Norge.

Mannskap uansett nasjonalitet er underlagt internasjonale verneregler og har krav på rutiner og retningslinjer som i størst mulig grad hindrer dem i å bli smittet i likhet med andre arbeidstakere i samfunnskritisk arbeid.

Skipssikkerhetsloven, Skipsarbeiderloven, ISM/ ISPS og ikke minst Forskrift om arbeidsmiljø, sikkerhet og helse for de som har sitt arbeid om bord på skip er Norsk implementering av internasjonalt regelverk fra IMO/ILO og laget for å ivareta også slike situasjoner og kan ikke uten videre tilsidesettes.

Dnmf mener gode praktiske løsninger hvor alle i samarbeid bidrar innenfor de rammer som er gitt i sin helhet, er fullt mulig og har pt. 15. mars følgende standpunkt;

De til ethvert gjeldende reiseråd eller straks tiltak som gis av myndighetene i det landet du er bosatt i, skal som hovedregel følges av den enkelte og arbeidsgiver, inntil evt. annet er godkjent mellom respektive myndigheter.

Mannskap som har tjenestegjort på skip som har basekontakt utenfor Norge må følge regjeringens ordre om å ha hjemme karantene i 14 dager etter hjemkomst. Ferie fritidsregnskapet løper som normalt.

Mannskap som har vært om bord i mer enn 14 dager, som ikke har vært i kontakt med andre, mønstrer av i Norge, ikke har symptomer og som ikke har hatt landlov i perioden, kan anses smittefrie og trenger ingen ytterligere karantene.

Om mannskapsbytte ikke lar seg gjøre etter oppsatt Schedule fordi avløser har karantene eller avløser sted nektes inn eller utreise, kan det i samarbeid med Dnmf sentralt avtales mellom rederiet og tillitsvalgte i tidsbegrenset protokoll vedrørende overenskomstens bestemmelser for avvik av turnus/ekstra tjeneste.

For mannskap som kommer tilreisende utenfor Norge mener Dnmf at det ikke er forsvarlig å la disse gå rett om bord. Ordninger hvor en kan tilpasses sykdommen med den foreliggende inkubasjonstid slik at vi kan være sikre på at ingen går om bord med smitte, må lages.

DNMF vil fortløpende legge ut alle fakta når de er kvalitetssikret på sine sosiale media! 

Se også  Presisering av- og påmønstring skip i Norge og engelsk sirkulære

NRs liste over Q&A i tilknytning til koronatiltak: 15032020 corona-spørsmål_svar NR.pdf


 
Mer informasjon, ta kontakt med:

 
Administrerende direktør
Hege-Merethe Bengtsson
 
E-post: hmb@dnmf.no
Telefon: +47 24 14 83 79
Mobil:     +47 414 41 818


 
Assisterende direktør & fagsjef
Odd Rune Malterud
E-post: orm@dnmf.no
Mobil:   +47 913 21 563​