Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation LinksTBU

TBU har vært 50 år i tjeneste for inntektsoppgjørene

26.09.2017

​​​25. september markerte TBU sitt 50 års jubileum med et seminar der bla Dnmf var representert ved administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson.​​​

50 år er gått siden Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) ble opprettet i august 1967.

DSC_0335 (2)WEB2.png

 

TBU legger hvert år frem sine prognoser og beregninger i god tid før lønnsoppgjørene går i gang. TBU rapporten har i 50 år vært viktig for koordineringen av lønnsdannelsen i Norge.

TBU-modellen bygger på et klassekompromiss og sørger for at partene i arbeidslivet og andre har tilgang til fakta og beregninger som skaper en felles virkelighetsoppfatning basert på dokumenterbar informasjon. Dette medfører at norsk arbeidsliv har et relativt lavt konfliktnivå.

Modellen er en forutsetning for gjennomføringen av Frontfagsmodellen, og bidrar til å fordele velstandsveksten ut i større deler av arbeidsstyrken; og gir en jevnere og stabil fordeling mellom kapital og arbeidskraft. Den bidrar også til høy sysselsetting, samt et robust arbeidsliv både i opp og nedturer/store konjungtursvigninger.

TBU-modellen forutsetter et organisert arbeidsliv og koordinering via Hovedorganisasjonene.​

50 åringen ble markert med et jubileumsseminar på Hotel Bristol i Oslo, der representanter for fagbevegelse, arbeidsgivere, regjering og andre som følger samfunnsutviklingen, og ikke minst arbeidslivet, nøye, var til stede.

Blant de som deltok var (fra venstre på bildet) administrerende direktør i Det norske Maskinistforbund, Hege-Merethe Bengtsson, LO-leder Hans Christian Gabrielsen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund.​

​​​​