Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation LinksRedningsaksjoner-i-Middelhavet

Redningsaksjoner i Middelhavet

08.06.2015

Dnmf har hatt medlemmer som har deltatt i redningsaksjoner i Middelhavet over lang tid, og forbundet har opplevd en økning i antall henvendelser fra medlemmer som jobber i Middelhavsområdet fra august 2014. 

Dnmf støtter krav om at EU og Norge må bidra til å finne løsning for det store antall flyktninger som havner i nød i Middelhavet.

Norske sjøfolk ser det som sin plikt å bidra til å berge mennesker i nød på havet. En plikt som gjennomføres med stolthet og med den største selvfølgelighet, uavhengig av konvensjoner eller annen nasjonal og internasjonal regulering.

De rederiene og sivile skipene som eventuelt påtar seg oppdrag for Norge i forbindelse med denne tragiske situasjonen og andre skip med norsk mannskap eller medlemmer av Dnmf som til enhver tid befinner seg i Middelhavet, seiler med mannskap som ikke er hjelpearbeidere i utgangspunktet, men alminnelige arbeidstakere som har krav på et sikkert og godt arbeidsmiljø - uansett oppdrag.

Det befinner seg til enhver tid et titalls norskkontrollerte skip i Middelhavet, som kan komme til å delta i redningsaksjoner. Det er derfor viktig at rederiene som opererer i Middelhavet, sammen med de ansatte har foretatt en risikoanalyse og forberedt skip og mannskapet på de situasjonene som kan oppstå. De må blant annet ha tilstrekkelig sanitære forhold, hansker, masker, desinfiseringsutstyr, bodybags, vann, mat. Mannskapet må vite hvordan de håndterer situasjoner med vold eller trusler, både mellom flykningene og overfor en besetning på 12-16 stk. De må også ha kjennskap til hvordan man organiserer en miniflyktningleir, håndterer en situasjon med smittsom sykdom, skadde, svake, gravide, barn og ikke minst hvordan bringe dem trygt til land og vite at de blir godt behandlet. Samvittighet, følelser, traumer og fatigue skal også tas på alvor. Vi må ikke glemme å ivareta sikkerheten for de om bord.

Det er viktig at rederiene har god dialog med Flyktninghjelpen, Sjømannskirken og Norges Rederiforbund som kan bidra med gode råd. Videre er det viktig at rederiet sørger for god oppfølging av mannskapet når de går i land, og at de har planer for oppfølging over tid, slik at mannskapet også kan utføre de operasjoner de er mønstret på for i fremtiden

 

Hege-Merethe Bengtsson
Generalsekretær
hmb@dnmf.no