Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation LinksDiplomutdanning-til-maskinmester

Diplomutdanning til maskinmester

19.01.2017
Den 16. og 17. januar var fagsjef Odd Rune Malterud invitert til maskinmesterskolen i Fredericia og avdeling Esbjerg for å se på mulighetene for norske studenter ved denne svært anerkjente utdanningsinstitusjonen.

Sammen med kollega og formann i Maskinmestrenes Forening Per Jørgensen, maskinmester/rektor Torben Dahl og maskinmester/administrationschef Jens Færgemand Mikkelsen for Fredericia Maskinmesterskole gikk vi nøye gjennom utdanningsstrukturen, infrastruktur og tilbud om etter- og videreutdanning på diplomnivå for Norge og Danmark.

Som kjent er Norge et av de få land i verden som ikke tilbyr maskinoffiserutdanning på bachelor nivå, mens Danmark er anerkjent som verdensledende på dette området og har store aktører som blant annet  Maersk, Bluewater Rambøll og ABB med på laget. Deres studenter har høy status som tekniske ledere/direktører i landbaserte bedrifter innen blant annet assement, fossil/ fornybar energi, elektro og teknikk. Bare 20 % velger STCW-fagene og tar seg arbeid om bord på skip – til gjengled har de 3000 studieplasser, mot noen hundre i Norge. Norge legger dessuten undervisningen på under minimum STCW-standard, og maskinoffiserene behandles oftest som underordnede – i Danmark er de ettertraktede offiserer med høy status i samfunnet også på land!


Å være norsk student i Esbjerg er ikke noe nytt for andre yrkesgrupper. Byen er både energi- og studentsenter med egen flyplass. Ettersom det nå ses på mulighetene for å kunne gi tilbud på full utdanning, delutdanning/påbygging, etterutdanning på diplomnivå, og spesialkurs for undervisningspersonell vil det også utarbeides en komplett oversikt over muligheten for bo- og økonomiske støtteforhold både gjennom Norge, EU og Danmark.

DNMF vil komme tilbake med opplysninger så snart disse foreligger.

Rektor Torben Dahl maskinmesterskolen.jpg
​Maskinmester og rektor Torben Dahl utenfor maskinmesterskolen i Fredericia. Foto: Odd Rune MalterudOdd Rune Malterud
Fagsjef
orm@dnmf.no