Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Logg på

Skip Navigation Links131008-debatt-region-utanning

Er nordmenn født med ski(p) på beina?

08.10.2013
Vårt fremste fremskritt i maritim næring er kompetanse. Er vi i ferd med å komme på jumboplass?

Slik innledet dagens debattleder Arnfinn Ingjerd fra Maritimt Forum Nordvest da tema maritime og tekniske utdanningsinstitusjonene er i takt med næringens behov sto på dagsorden?
 
Delt syn 
Ja – mente Hans Petter Hildre, dekan ved Høgskolen i Ålesund.
Nei – mente Dag Silkoset, rådgiver ved Norges Rederiforbund.
Sistnevnte representerer rederne og mener Norge har mange flinke hoder og hender. Men det er ikke nok av dem.
 
For få flinke hoder
-Her er kannibalismen på sitt råeste. Alle slåss mot alle. Samtidig bidrar det til at de gode hodene sirkulerer. Samtidig må vi ha noe inn fra bunn slik at hjula holdes i gang, sa han.
Hildre mener Norge er i ferd med å komme på jumboplass i forhold til land vi sammenligner oss med, som Polen og Sverige. Han mener at myndighetene betaler for lite per student. Laboratorier er dyrt. Simulatorer er dyrt.
- Myndighetene tar for lite ansvar, sier han.
 
Mer attraktavt
Yngve Birkelund, instituttleder Universitet i Tromsø, forteller de sliter med å få akademikere med maskinistutdanning. Hvor mange av disse finner vi i Norge? Det er ikke mange – men noen få som er ettertraktet. Mange forsvinner til næringslivet.
Leiv Kåre Johannessen, rådgiver ved Bergen Maritime Fagskole, mener rekruttering er komplekst. Flere og flere studenter ønsker å gå videre. Da må mulighetene ligge til rette for at man kan det.
Maskinistutdanningen må gjøres mer attraktivt blant ungdommen.
 debatt_2013-10-08_w.jpg

Dag Silkoset (fra venstre), rådgiver Norges Rederiforbund, Leiv Kåre Johannessen, rådgiver ved Bergen Maritime Fagskole, Hans Petter Hildre, dekan Høgskolen i Ålesund og Yngve Birkelund, instituttleder Universitetet i Tromsø (UiT) var enig om en ting: Maritim utdanning bør bli både bedre og mer attraktiv. Foto: Vigdis Askjem